The Vermont

Residential transit-oriented development

A multi-family, transit-oriented development, The Vermont transformed a long-vacant area into a vibrant urban residential environment. Located on a two-acre site on the corner of Wilshire Boulevard and Vermont Avenue, directly adjacent to the Metro Wilshire-Vermont Red Line station, the project set the standard for TOD in Los Angeles, which is now the predominant development focus in the region.

At a Glance

Project Type

Sustainability, TOD, Residential, Mixed-Use, Retail

Location

Los Angeles, CA

Size

980,000 sq ft

Client

J. H. Snyder

Executive Architect

Harley Ellis Devereaux

Services

Architecture, Interior Design

Awards

Gold Winner, Mixed-Use Category, Los Angeles Business Journal

world map
first image - full bleed
wilshire - metro

A public plaza was placed on Wilshire Blvd. facing the Metro stop across the street in order to draw in passengers exiting the station. 

Helping draw public interest in the plaza is a large public art piece called The Lotus Flower, designed by Cliff Garten.
Helping draw public interest in the plaza is a large public art piece called The Lotus Flower, designed by Cliff Garten.
The lotus is a symbol of enlightenment in Korean culture and commemorates the revitalization of the neighborhood.
The lotus is a symbol of enlightenment in Korean culture and commemorates the revitalization of the neighborhood.
Residents are given their own entrance on a quieter side street on the east side of the project.
Residents are given their own entrance on a quieter side street on the east side of the project.
The towers are designed to complement the surrounding neighborhood.
The towers are designed to complement the surrounding neighborhood.
amenity deck - aerial

Sitting atop the 7-story podium is an amenity deck with pool, spa, and gym - an urban oasis for the residents. 

Residents using the amenity deck can also enjoy views of the LA skyline.
Residents using the amenity deck can also enjoy views of the LA skyline.
Native, drought-tolerant landscaping is used throughout.
Native, drought-tolerant landscaping is used throughout.
amenity deck full bleed
tammy quote

From an urban design and architecture strategy, the scale, massing, circulation, details, open spaces, everything was purposefully designed to reflect LA's diverse culture and create a place that both the new residents and surrounding neighborhood could benefit from.”

Tammy McKerrow-Poulos, Senior Design Principal
floor plan

Our unit layout design allowed the client to offer premium condominium-like features and amenities - such as floor-to-ceiling windows and a kitchen with an island in every unit - to differentiate the project in the ultra-competitive LA rental market.

last image - full bleed

The Vermont remains one of the largest residential developments in Los Angeles since the 2008 recession, and stands as a shining example of modern, urban, transit-oriented living. 

Next Project

U-Place

Kawagoe, Japan
Mixed-use office as new gateway to the city