• Klanderij 1
  • Klanderij 3
  • Klanderij 2

Klanderij

  • Enschede, Netherlands 2004
  • Total Building Area: 12,000 sq m.

Klanderij is a premier urban mixed-use center in the heart of downtown Enschede in the Netherlands. Teaming with local architects de Architekten Cie, Jerde created a signature and detailed interior design for the main circulation system and retail portion of the project - an L-shaped corridor with a spacious central plaza. Klanderij's interior south and west retail corridors each carry their own identity, yet are both designed as a continuation of the urban village and pedestrian streets outside. Large wooden lattices and glass-covered ceilings make up much of the interior spaces along the two armatures, creating a warm and friendly pedestrian living room for the community. Transitioning visitors between each retail passage is the main central plaza of Klanderij, a spectacular spatial experience with two cafes and seating underneath specially formed circular skylights. The result is an urban center that has a newly expressive presence in a heavily industrialized region.

Client: Foruminvest B.V. and Prowinko Groep B.V.
Architect of Record: de Architekten Cie

Project Uses:
  • Retail
  • Dining

Klanderij

Loading map...

Klanderij

Awards

  • 2005Merit Certificate, Innovative Design & DevelopmentICSC International Design and Development Awards
  • 2005ReStore Award – Retail Regeneration RecognitionInternational Council of Shopping Centers (ICSC) Europe
  • 2005Commendation, New Centres, MediumInternational Council of Shopping Centers (ICSC) Europe