• Dentsu Caretta Shiodome 4
  • Dentsu Caretta Shiodome 1

Dentsu Caretta at Shiodome

  • Tokyo, Japan 2002
  • Site Area: 4.25 acres | Total Building Area: 195,096 sq m.

Dentsu's new headquarters could have been simply a business investment. But the media giant made it an investment in community, using the complex to establish a new heart in Tokyo's redeveloping Shiodome district. To realize Dentsu's vision, Jerde anchored the site's office tower (designed by Jean Nouvel) with a place to relax and escape the fast-paced urban lifestyle. Offering restaurants and cafes, a performance theater, an advertising library and museum and specialty shops, the new community center extends activity at Dentsu's headquarters long after the workday ends. Jerde designed the base of the project as a rock using granite and natural materials to represent a strong foundation and natural extension of the earth. The rock metaphor is continued to the interior six-level, terraced space featuring stone walls, waterfalls and natural light. Since opening, the Dentsu headquarters has not only launched a new era in the firm's drive to become the leader in communications, it has become a social and cultural hub in downtown Tokyo.

Client: Dentsu, Inc.
Design Architect (podium): JERDE
Design Architect (tower): Architectures Jean Nouvel
Executive Architect: Obayashi Corporation
Landscape Architect: EDAW, Inc.
Water Feature: WET Design
'Turtle Fountain' Artist: Cai Guo-Qiang

Project Uses:
  • Entertainment
  • Retail
  • Dining
  • Culture
  • Office

Dentsu Caretta at Shiodome

Loading map...

Dentsu Caretta at Shiodome

Awards

  • 2003Gold Prize, Architecture and Environment DesignGood Design Award (Japan)